DeMario Tip 8: Schildertechniek

Je creatie is na het plakken van papier goed gedroogd en lijkt op een witte, gipsen creatie. De verf moet de creatie tot ‘leven’ wekken. Zoals in een eerdere rubriek al eens gemeld, kun je het beste plakkaatverf gebruiken. Dit heeft veel voordelen: 

  • kwasten zijn makkelijk schoon te maken
  • geknoeide verf verwijder je met gemak
  • de verf is makkelijk te mengen waardoor je oneindig veel kleuren en combinaties kunt maken 
  • en niet geheel onbelangrijk: plakkaatverf is veilig te gebruiken. Je hebt geen oplosmiddelen nodig of een goed geventileerde ruimte.

Schilder eerst de details op het witte papier. Zo blijven je kleuren helder. Wanneer je eerst de hele creatie in een basiskleur schildert, zal je zien dat de details niet zo mooi en fris kleuren als op een witte ondergrond.

Je kunt niet voorkomen dat kleuren elkaar raken. De scheiding tussen 2 kleuren kun je als laatste het best accentueren met een zwarte lijn. De zwart omlijste kleurvlakken zullen veel meer ‘spreken’; kleuren lijken door de lijn feller en intenser.

Teksten die je op je creatie zet, kun je het best in één kleur schilderen. Kies voor een eenvoudig lettertype. Tenslotte hebben de toeschouwers slechts enkele momenten om je tekst te lezen. Wanneer je tekst op de creatie slaat, dan is het slim dat de tekst te lezen is als je aan komt rijden. Zo weet het publiek meteen waar het over gaat. Zet de tekst dus niet alleen op de zijkant van je creatie, maar ook aan de voorzijde.

Vernis nadat je alle kleuren en teksten hebt aangebracht, de gehele creatie met vernis op waterbasis. Door de vernis worden je kleuren nog feller en is je creatie spatwater bestendig.

De volgende keer de laatste rubriek uit de DeMario tip reeks: het lopen van de optocht.

Succes! Heb je vragen? Mail me dan: demario@teugelders.nl