DeMario Tip 6: Bouwen met hout en karton

Wanneer je als beginnend bouwer voor de eerste keer een Carnavalscreatie gaat bouwen, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Je kunt het beste beginnen met hout en karton. Dit is goedkoop in aanschaf, makkelijk te verwerken en relatief licht.

Wanneer je bijvoorbeeld een busje of tractor hebt waaromheen je een framewerk maakt, kun je deze met platen karton bekleden. Maak op het dak van het busje of de tractor een imperiaal waaraan je later het framewerk kunt ophangen. Je kunt al weken van tevoren de voor-, zij- en achterkant in diverse garages maken. Hierdoor heb je geen grote ruimte nodig en kun je toch een grote wagen maken. Wanneer de voor-, zij-, en achterkant klaar zijn, kun je deze een of twee dagen voor de optocht aan de imperiaal maken. Je hebt dan maar een of twee dagen een ruimte nodig om de wagen te stallen. Het bouwen is dan al klaar.

Het schilderen van de kartonnen platen kun je het beste doen met plakkaatverf. Dit is verf op waterbasis en is goedkoop, makkelijk te verwerken, makkelijk te mengen en in veel kleuren verkrijgbaar. Wanneer je klaar bent met de kleuren en teksten, vernis je het geheel waardoor het waterbestendig is tijdens de optocht. Door de vernis haal je de kleuren op en worden deze veel feller en mooier. Let wel op: plakkaatverf is niet geheel dekkend, zorg dat je ondergrond egaal van kleur is.

Tip: wanneer je diverse kleuren naast elkaar gebruikt, kun je de overgang het beste accentueren met een zwarte viltstift van ca 0,5 tot 1 cm breed. Hierdoor gaat de creatie ‘spreken’ en wordt de afwerking veel mooier. Succes!

Heb je vragen? Mail me dan: demario@teugelders.nl.