DeMario Tip 5: Bouwen met betonijzer, gaas en papier

Wanneer je al wat meer ervaring in het bouwen hebt, kun je gebruik maken van betonijzer, gaas, papier en behangplak. Dit is een intensievere bouwmethode die wat meer inzicht, tijd en kunde met zich meebrengt. 

Het bouwen met hout en karton is vooral tweedimensionaal bouwen. Het bouwen met betonijzer en gaas is driedimensionaal bouwen. Met deze manier van bouwen geef je vorm aan je creatie en spelen de verhoudingen een grote rol. Gebruik een miniatuur als voorbeeld zodat je de verhoudingen goed kunt aanhouden. Maak een tekening van hetgeen je wilt gaan maken en zet hier ook de maten bij.

Begin om een vorm goed te vormen met dun, 4-6 mm betonijzer de buitenste contouren te vormen; dit is makkelijker in de juiste vorm te krijgen. Wanneer je de juiste contouren hebt, kun je met dikker, 8 mm betonijzer stevigheid geven aan je creatie. Wanneer je bijvoorbeeld een hoofd maakt, maak dan vormen zoals: lippen, oren en neus, extra groot en scherp. Vaak wordt de vorm tijdens het gazen en het beplakken met papier, minder opvallend. 

Ben je klaar met het betonijzer, dan kun je je creatie ‘inpakken’ met gaas. Het is ook mogelijk om het betonijzer dicht bij elkaar te lassen zodat het gaas overbodig wordt. Na het inpakken met gaas krijg je al een beter zicht op de vorm. Controleer voordat je gaat plakken met papier, of de vorm en de verhoudingen goed zijn. Succes! Heb je vragen? Mail me gerust: demario@teugelders.nl

De volgende weken gaan we in op plak- en schildertechnieken.