Uit de MooiLaarbeekKrant: ‘Lullen’ in de ruimte en klassiek improviseren

Beek en Donk – “Na drie jaar stilte kunnen we weer.” Presentator Eric Habraken luidt met deze woorden de 53ste editie van de Beek en Donkse Sauwelavond in. Een goedgevuld Muziekcentrum ’t Anker kreeg een ruim drie uur lang carnavalsprogramma te zien.

Het podiumschip, waar de carnavalsraad de gehele voorstelling in zit, is aan wal gekomen en prins Luuk XLVX mag als eerste aan boord gaan. De prins wenst het publiek een ‘geweldige avond’ en de Ganzendonckse dansmariekes nemen zijn openingsboodschap verder over. Zij laten hun benen het welkomstwoord doen terwijl bescheiden hand-op-heuppasjes gepaard gaan. Als de danseressen klaar zijn, komt de ton tevoorschijn. De ‘absurdist’, beter bekend als Berry Knapen, warmt zijn stembanden op en bereidt zijn intonatieanekdotes namelijk voor.

‘Lullen’ in de ruimte
Knapen komt als vogelvrije spreker op voor het koffiefilterzakje, maar gaat tijdens zijn tonreden niet in op dat absurdistische onderwerp. Wel benoemt de Heezenaar zijn grootste probleem in de coronatijd, namelijk een overkill aan wc-papier. Knapen en zijn vrouw zagen door de overvloed aan toiletpapier de wc-pot niet meer in hun kleine ruimte thuis. Er is geen factchecker aanwezig, dus het publiek moet aannemen dat de verhalen van alle tonpraters op waarheid berusten. De aftrapper Knapen houdt het bij deze oneliner: “Wat ik zeg is slap gezever en zanik.”

Tussen het wisselen van de acts door speelt Muziekmakerij De Biks Bent onder leiding van gelegenheidsdirigent Jeroen Leenders. De carnavalsmuzikanten gieten feestelijke klassiekers in hun eigen stijl.

De Skoepies, bestaande uit Mark ‘Makkus’ Kouwenhoven (zang en toetsen) en Roland ‘Rool’ Schriks (zang en ukelele), zijn het volgende onderdeel van de Sauwelavond. Wc-papier komt in hun eerste nummer opnieuw terug als thema. Verder zingen de Helmonders over plastische chirurgie, geld en een weekje survivallen met de schoonfamilie. “Het is allemaal satire”, aldus Makkus en Rool.

Rien Bekkers is de tweede spreker die alle tijd en ruimte krijgt in de ton. De Ollandse Bekkers, ofwel ‘meteoor van de Meijerij’, komt op in een wieleroutfit en heeft het constant over de wielersport.



Dirk Kouwenberg is een ‘hele bijzondere spreker’, zo benoemt Habraken. Daar liegt Kouwenbergs opkomst in een astronautenpak niet om. De Nulandse tonprater valt meteen met de deur in huis: “Ik ben de eerste Brabander die op de maan was.” Zijn verhaal gaat alle kanten op. De woordgrappen zijn te verwachten en het is soms letterlijk lullen in de ruimte.



Klassiek improviseren
Na een pauze van een halfuur maken de dansmariekes hun tweede opwachting. In tegenstelling tot de eerste performance is de tweede dans een stuk losser. Het zou goed kunnen dat de muziekkeuze daarmee te maken heeft. Het nummer waarop de meiden dansen bevat moderne boogie- en groove-elementen.


De muzikale invloeden blijven doorgaan. Het zang- en pianotweetal Stenzel & Kivits is het voorlaatste onderdeel in ’t Anker. “Zeg een nummer en we spelen het voor jullie”, is de mededeling vanuit zanger Stenzel. Wat volgt is een improvisatie van het fictieve nummer ‘Altijd Goed’ van Tina Turner. De rest van hun optreden bestaat uit klassieke ‘medleys’ met het werk van onder andere Johann Strauss II en Giuseppe Verdi.

‘Old school’ Freddy van den Elzen verzorgt het slotstuk. Hij deelt zijn basisschoolleraarervaringen met de zaal en laat de aanwezigen hun zegje doen over hun beroepen. Als Van den Elzen de ton verlaat, is de avond eigenlijk pas net begonnen. Het publiek heeft dan nog de mogelijkheid om na te sauwelen.